Skip to main content

6 fotografi-trends du vil møde i 2019

Forfatter: Claus Birch 2019

Der er en række trends der er tydelige om står ud når man som jeg, følger med i diverse magsiner og på nettet. (under udvikling)

1 – Spejlreflekskamera er ikke længere det naturlige valg

Der var engang, hvor spejlreflekskameraer var kongen af fotografi. (Når vi ser bort fra mellemformat). Spejlrefleks er stadig fantastisk gode kameraer og ser vi på topmodellerne så er det stadig blandt de aller bedste værktøjer en fotograf kan bruge.

Men … spejlreflekser i alle prisklasser bliver voldsomt udfordret af de nye spejlløse systemer. Sony, Fuji, Olympus, Panasonic har længe leveret kameraer i professionel kvalitet. Og endelig i år (2019) er Canon og Nikon kommet på banen med seriøse spejlløse kameraer.

Der er mange fordele ved de spejlløse. Nogle af kameraerne er væsentligt mindre (APSC) og det er der mange fotografer der går efter. De spejlløse viser også det færdige billede i søgeren før optagelsen og det er endnu en grund til at vælge typen.

De spejlløse er også længst fremme når snakken falder på avancerede programmer og funktioner. I det hele tager er de spejlløse svære at ignorere og det kan man da også se på salgstallene.

2 – Automatik og kunstig intelligens

Smartphones. Teknikken bliver bedre …

De klassiske foto-teknikker: Bevægelsessløring, sløret baggrund, kreative teknikker, fokuspunkt – bliver i højere grad teknologi du kan tilføje efter du har taget billedet. Der bliver mindre brug for den tekniske “faglighed”

Udviklingrn inden for fotografering går …

3 – Det naturlige udtryk og virkeligheden trænger sig på

Ud med de opstillede “rembrandt-portrætter” og ind med det naturlige miljø.

4 – Foto og video smelter mere sammen

Det er blevet en helt naturlig del af en fotoopgave at optage video sammen med de faste billeder. Ikke nødvendigvis de lange optagelser til store videoproduktioner. Der bliver større brug for også de korte sekvenser. Forestil dig at du laver et billede af en lækker klase friske tomater.

Når billedet er i kassen – trykker du på optageknappen til video. Manuelt leger du med dybdeskarpheden. Det giver et lille flot videoklip på 4-5 sekunder. Du laver også en lille panorering hen over tomaterne. Det giver et lille klip mere. De to videoklip bliver en helt naturlig del af reklamen for produkterne.

På hjemmeside, webshop, Facebook og andre sociale medier fylder de små lækre videoklip rammerne godt ud.

6 – Dronerne kommer – Dronerne kommer – Dronerne kommer.

Nu skal der ikke gå Peter og Ulven i den men de fleste er enige om at nu kommer de for alvor – dronerne. I luften, i vandet og på hjul. Vi kommer til at se dem overalt i det daglige. Det er ikke kun det store totalbillede fra 30 meters højde. Forestil dig en drone i dit fotostudie i stedet for stativ. Med din telefon kan du dirigere kameraet til præcis den kameraposition du vil. og der bliver den så “stående” mens du instruerer modellen.

7 – Film (Celluloid) er en langsom fotograferingsmetode og derfor er den på vej tilbage

Det langsomme valg – de grundige beslutninger – det velovervejede. Det står i stor kontrast til at fyre 200 billeder af med et digitalt kamera. Netop derfor er det en metode som vinder frem.

( OBS! Cellouid film forsvandt omkring anden verdenskrig og blev erstattet af mere moderne plasttyper. )

Man kommer ikke uden om at der er noget tidsromantisk i den øgede brug af film til fotografering. En væsentlig grund er kvaliteten