Skip to main content

ICM Intentional Camera Movement – når skarpt ikke er interessant i sig selv

Forfatter: Claus Birch 2020

Intentional camera movement er både en ny og en gammelkendt teknik for mig. Det handler om rystede billder.

I fotoklubberne har vi ofte travlt med at snakke skarphed, dynamisk omfang, objektiver og meget andet teknik. Vi har et naturligt behov for at fordybe os i teknikken, måske fordi vi regner med at vores billeder automatisk bliver bedre når har opnået komplet teknisk viden … og når vi ejer det kamera med den højeste opløsning, de bedste optikker m.m.

Tekniknørderi kan være sjovt og interessant, men der er også andre interessante tilgange … i min verden.

Her må man gerne ryste på hånden

Jeg har i mange år gerne taget “rystede” billeder. Til min kære moders 60 års fødselsdag tog jeg fx de fleste billeder på dagen med flash. Ikke de “kedelige” lidt hårde billeder – nej det var flash synkroniseret på det bagerste lukkergardin. Det giver meget mere spændende billeder synes jeg. (Jeg er nu ikke sikker på at min mor var enig)


Morbror John – udsat for det bagerste lukkergardin.
Biler i bevægelse … bevidst brug af lange lukketider, har jeg ofte brugt for at lave sjove billeder. Det kommer helt af sig selv når jeg har taget for mange forudsigelige billeder, så trænger kreativiteten sig på og jeg begynder at lege med udstyret og teknikkerne.

Spildprocenten er meget stor når man satser og laver forsøg. Men resultaterne bliver ekstra gode … når de er der.

I Kolding Fotoklub blev jeg via min “fotoveninde” Karin opmærksom på at teknikken har et navn. Det gode mundrette – “ICM”

ICM står for “Intentional Camera Movement”. Det vil vel sige noget i retning af “Bevæg kameraet med vilje.” (Under eksponeringen forstås …)

Teknikken bag ICM

Med lukkertider på ca. 1/30 sek op til 30 sek, bevæges kameraet med lukkeren åben. Teknikken giver altså bevægelses-u-skarpe billeder. Brugt på den rigtige måde kan det give virkeligt flotte og interessante billeder.


ICM-teknikker


Mens lukkeren er åben bevæges kameraet på forskellige måder.
Hold stille – bevæg – hold stille.
Bevæg – hold stille – drej.
Drej kameraet mens du holder zoomringen fast
osv.

Mulighederne er uendelige så du skal prøve dig frem. Kig på resultatet hver gang og reager og tilpas ud fra det du ser. Vær nysgerrig og leg med det.


1/10 sek – med lodret bevægelse.

Zoom, i tre trin – uden “drej”

Hold fast på zoom-ringen og drej kun med kamerahuset.
ICM – intentional camera movement er kommet for at blive.

Jeg vidste ikke hvad det hed. Det ved jeg nu og det har fået mig til at forfølge retningen mere systematisk. Jeg kan mærke det er sjovt og resultaterne tiltaler mig.

Hvis du vil se rigtigt flotte løsninger så kan du tjekke svenske Erik Malm hjemmeside med intentional camera movement
Indlægsnavigation