


En vejledning i at arbejde med selvportrætter
Det er nemt at arbejde med selvportrætter. Det kan være hurtigt og det behøver ikke kræve større planlægning. Du kan meget spontant lave et hurtigt forsøg med noget lys eller teste en hurtig ide. Når man lige vænner sig til det, bliver det en rigtig sjov arbejdsmetode.
Her tænker jeg selvportrættet lidt dybere end en selfie optaget i arms-længde med en mobiltelefon. Mobilen er et fremragende kamera til selvportrætter, men det virker meget bedre når den placeres i forskellige positioner væk fra kroppen.
Med et par forsøg kan du nemt udvikle dig en metode du kan arbejde seriøst med. Du har brug for et kamera, et stativ og en teknik til at aktivere udløseren på afstand.
Ud over teknikken har du brug for en ide og et sted. Du har også brug for at overveje hvor meget du vil vise af dig selv. Vil du bare være cool og så flot som mulig - eller vil du være mere sårbar og sætte mere af dig selv på spil.
Noget på spil – kan være med til at give et godt billede
Der er stor forskel på at udstille en model – måske endda sårbart – og på at udstille sig selv. Når man fotograferer andre mennesker påtager man sig et stort ansvar for om det bliver et godt billede - som også passer til modellen opfattelse af sig selv.
I et selvportræt har du næsten kun ansvaret overfor dig selv og det er måske her den største fordel, ved arbejdet med selvportrætter gemmer sig. Du har stort set frie hænder til at prøve noget af. Blev billederne noget skidt kan du bare lade være med at vise det til nogen.
Teknik og overblik
Den gode ide
Søg efter ideer på nettet, i billedkunsten ...
Hvor skal det foregå?
Studio, hjemme i stuen, ude, forladt bygning, offentligt toilet, stranden, i bilen, i skoven, på jernbanen, garage, på havet ...
Lyset
Hav en holdning til lyset - få det gerne til at spille med i ideen ... Blødt, hårdt, varmt, koldt ...
Kamera
Alt duer ... bare tag det nærmeste ...
Stativ
Behøver hverken være tungt, eller stabilt fordi du bruger fjernudløser på kameraet.
Fokus
Zone /kontinuerlig auto eller manuel fokus. Brug evt f/4 – f/8 så dybdeskarpheden ikke bliver for lille. Brug evt. en dof (depth of field) simulator når du planlægger din optagelse.
Fjernudløser
Hvis dit kamera har en drejelig skærm kan du dreje den rundt så du kan se dig selv i kompositionen.
For at udløse kameraet kan du bruge kameraets timer (på 10 sek). Pas på du ikke falder over noget når du løber mellem kameraet og din opstilling.
Alternativt kan du bruge en radiostyret fjernudløser som du holder i hånden. Fordelen her er du kan tage billedet i lige det sekund du synes det passer. Ulempen er at man kan se du holder noget i hånden på det færdige billede.
Det problem slipper du for med den næste metode. Her bruger du kameraets intervalprogram til at udløse kameraet. Kameraet sættes til automatisk at tage fx. 30 billeder, hvert 3. sekund og derefter stoppe.
Alle kameraproducenterne tilbyder en fjernbetjenings app til smartphones. Her kan du se billedet på din telefon - og trykke når du vil tage billedet. Igen er ulempen at telefonen måske kommer med på billedet. Teknikken kan være ustabil alt efter om det er WiFi eller Blurtooth forbindelse.
Den sidste metode er lidt sjov. Her bruger du kameraets videofunktion til at optage i 4K, 6K eller 8K opløsning. Herefter “klipper” du enkeltbilleder ud af videoen og bruger dem. 4K er ca. 4000 pixel i bredden og 8K er ca. 8000 pixel i bredden så opløsningen er mere end rigeligt.
Det enkelte videobillede bliver dog komprimeret ret voldsomt så du skal vælge den bedst mulige videoindstilling. Det der fylder mest pr minut. Fx: Apple ProRes med “animation” eller jpeg komprimering. Vil man være helt vild kan man også optage video i ukomprimeret RAW format.
Husk iøvrigt at holde lukkertiden hurtig så de enkelte videobilleder ikke bliver bevægelsesuskarpe.
Sidste udvej er at bede en assistent om at udføre arbejdet.