Skip to main content

Sådan samler du hurtigt en timelapse i Photoshop

Forfatter: Claus Birch 2029

Hurtig timelapse i Photoshop – jo det kan være meget virkningsfuldt når skyerne fræser hen over himlen i et landskabsbillede eller i et bybillede med en flot skyline ..

Her får du opskriften – eller rettere sagt, een af dem, for der er mange måder at lave en timelapse på. Der er også kameraer som fx GoPro der kan lave det direkte i kameraet, men bruger du faste billeder til at bygge af kan du udnytte den høje opløsning på fx 6000×4000 pixel til, at animere yderligere en bevægelse ind.

Begynd med at lave optagelserne i kameraet. Du skal bruge 25 billeder for at lave et sekund. Jeg har ca 500 billeder og det vil give 20 sek. færdig film.

På mit Fuji XT2 har jeg indstillet eksponeringen på manuel og timeren er sat til at tage billeder hvert 2. sekund. Jeg har optaget RAW med henblik på efterbehandling i LR, men Jpeg i forholdet 16:9 kan også være smart at bruge.

Mine RAWfiler har jeg importeret til LightRoom, justeret og eksporteret til jpeg filer. Filerne skal navngives – med fortløbende numre som her. Så er du sikker på at billederne kommet til at ligge iden rigtige rækkefølge,


Det tager lidt tid at eksportere.


Timelapse – nu over til Photoshop …

Åben Photoshop, gå til File / Open … klik på det første billede (uden at åbne) Sæt kryds i “Image Sequence”) – Tryk Open.


Vælg Framerate (antal billeder pr sekund) på fx 25 – tryk OK.


For at se sekvensen i tidslinien … Gå til Window og sørg for at “Timeline” er valgt så du kan se sekvensen.


For at eksportere den færdige film: Vælg File / Export / Render Video

Indstil fx – som vist herunder. Til mere seriøse projekter kan du vælge opskrifter uden komprimering. Læs mere om komprimering her.


Der går nok lidt tid, hvis du har valgt 4K video … som i mit eksempel …

Og endeligt, den færdige video. Læg mærke til de to sorte bjælker i siden som skyldes at fotografiernes 3:2 forhold er indsat i videoens 16:9 forhold.


Nu kan filmen bruges … men jeg vil lige have den sidste glidende bevægelse Fra venstre mod højre med. Det kan jeg gøre fordi materialet er ca 4000 pix bredt og sekvensen kun er 1920 pix bred. Videoen skal derfor en tur i Premiere Pro.

Åben Premiere Pro / opret et projekt og derefter en Sekvens (Sequence) på 25p 1920×1080, som her:


Når du har importeret videoen til projektet, trækker du den over i tidslinien – og herefter kan den animeres i “Position-laget” i “Effect Control” vinduet. (Jeg viser, hvordan ved en anden leljlighed)


Efter eksport ser den færdige film ser sådan ud: